BIM-software

  •   05-04-2017

Moeten we alle partijen vrij laten om hun eigen BIM-software testing kiezen? Soms krijg je geen keuze en word je een pakket opgedrongen. Kan dit anders?

Het antwoord

Brecht Pauwels (Ingenium):
Het gebeurt inderdaad soms dat bepaalde software wordt opgelegd, maar dat is zeker niet de algemene regel. Vroeger was uitwisselen met IFC minder evident en was het gemakkelijker om samen te werken met alle projectpartners in dezelfde software. BIM stond nog in de kinderschoenen en de BIM-kennis en ervaring van de verschillende projectpartners varieerde sterk. Door te werken in een closedBIM-omgeving kon men alvast enkele potentiële problemen met de uitwisseling vermijden.

Vandaag is het echter gebruikelijk om in een openBIM omgeving te werken en worden vaak verschillende softwarepakketten toegepast binnen een project. Meestal is het perfect mogelijk om met ifc uit te wisselen en is het niet meer nodig dat iedereen in dezelfde software-omgeving werkt.

KUBUS:
Iedere partij moet volgens ons vrij zijn in het kiezen van de software die hem of haar het beste past. Om vervolgens te kunnen samenwerken met andere partijen voorziet IFC in de mogelijkheden om informatie uit te kunnen wisselen. Vaak blijkt dat wanneer een keuze wordt opgedrongen dit is ingegeven door gebrek aan kennis.

Voor iedere discipline is er een software die steeds het best aansluit bij de noden. Het is belangrijk dat elke partij in de bouw met zijn eigen sterke software werkt en kan samenwerken via IFC. Hierdoor komt men tot het beste resultaat omdat er geen beperkingen zijn in een eigen software. Hierop steunt het hele principe van OpenBIM.