BIM-software: andere programma's naast Revit?

  •   22-03-2017
  • J.G

Ik hoor dat er vooral Revit gebruikt wordt om te bimmen. Zijn er ook andere programma's die gebruikt kunnen worden, en zoja, zijn die onderling compatibel?

Het antwoord

KUBUS:
Er zijn zeker andere programma's die gebruikt worden. Mede door de mogelijkheden van IFC (OpenBIM) kan iedereen zijn eigen favoriete BIM gereedschap kiezen en gebruiken. Het is voor de compatibiliteit vooral belangrijk dat de export en import naar IFC gepersonaliseerd kunnen worden. Zo is het mogelijk om via OpenBIM te werken waardoor elke sector de software kan gebruiken die hun het rendabelste is.

Andere software is bijvoorbeeld ARCHICAD als BIM modelleer tool, SOLIBRI als IFC checking- en validatie software, simplebim om een IFC te optimaliseren, BIMCollab en de BCF Managers om alle gevonden issues te communiceren naar alle verschillende softwarepakketten.


Rudi Vanmechelen (SCIA):
BIMmen is in eerste instantie een werkproces en daarbij zijn de programma’s relatief ondergeschikt. Binnen de BIM-filosofie werkt iedereen met de software die best past bij zijn activiteit. Geen enkel programma bevat alle mogelijke en beste functionaliteiten voor elke gebruiker. Zo zijn de noden van een betontekenaar volledig verschillend van die van een architect of een staaltekenaar enz.

Dus afhankelijk van jouw noden kan je naast Revit ook opteren voor bv. Archicad (architectuur), Allplan (beton), Tekla (staal) enz. Dankzij IFC kan je gegevens op een intelligente manier tussen deze pakketten uitwisselen. Daarover vind je meer informatie op deze website.
 

Ann Van den Borre (VK Architects & Engineers):
Er zijn echt wel heel wat verschillende softwares beschikbaar om te bimmen (Revit, ArchiCAD, Tekla, Allplan, microstation etc. ook SketchUp, Rhino,…) De ene is al wat vlotter uit te wisselen dan de andere. Via IFC echter kunnen ze allemaal met elkaar communiceren. Het is wel zo dat bij elke import/export informatie kan verloren gaan.