Ingenium

Corebusiness

Als onafhankelijk ingenieursbureau bestuderen, adviseren, ontwerpen en optimaliseren we bouwfysische kwaliteiten en technische installaties van gebouwen, individueel en op site- en wijkniveau. Het resultaat zijn gebouwen die energiezuinig, duurzaam en intelligent zijn, met nulenergiegebouwen als ultiem doel. Met meer dan 90 medewerkers zijn we actief vanuit Brugge, Leuven, Gent en Antwerpen.

BIM Expertise

Ingenium zet al sinds 2009 in op BIM. Vandaag worden alle projecten volledig in BIM uitgewerkt: de technieken modelleren, clashes in het model detecteren, bouwkunde en stabiliteit controleren, doorvoeropeningen in betonstructuren bepalen, meetstaten genereren,… Steeds vaker worden ook diverse simulaties (bijvoorbeeld rond binnenklimaat, zomercomfort, daglicht) en berekeningen (bijvoorbeeld warmteverliesberekening en koellastberekening) rechtstreeks geïntegreerd in het BIM-model. In de optimale situatie werken alle bouwpartners zowel voor het ontwerp als voor de uitvoering samen in één BIM-model.

BIM-tip

Hou het eenvoudig! Bij de overstap van 2D naar 3D is de verleiding groot om je te verliezen in details. Hou dus altijd het doel van het model – dat van project tot project kan verschillen – voor ogen, en schat precies in wat het model wel en niet nodig heeft voor een efficiënte samenwerking met alle bouwpartners.

Casestudy's

Artikels op BIMtonic