Serviceflats Groenhof in Kumtich: een nieuw BIM-project van Dethier

  •   21-08-2018
  • Johan Geerts

Projectontwikkelaar en aannemer Dethier hanteert een zeer toepasselijke slogan: "Wij bouwen aan morgen!" want met onder meer projecten in de zorg- en residentiƫle sector werken zij ook met de middelen 'voor morgen'. Dethier is reeds jaren een enthousiast BIM-voorvechter. Ook Groenhof in Kumtich werd door hen volledig via een BIM-model gerealiseerd.

Voor het bouwverlof werden de bouwwerken van de 30 assistentiewoningen Groenhof in Kumtich afgerond en opgeleverd.Het project, ontworpen door ZAmpone Architectuur, werd gebouwd met de Design and Build-formule en werd gerealiseerd met een bouwteam. 

 

Oefening in integreren

ZAmpone Architectuur over het project: "30 assistentiewoningen in Kumtich, een grote site met een bejaardentehuis, geflankeerd door een school, temidden van kleine, klassieke gezinswoningen: een oefening in integreren en balanceren, hedendaags versus traditioneel, grootschalig versus kleinschalig.

ZAmpone begint met een eenvoudig gebaar: het middelste bouwvolume wordt een halve verdieping opgetild en enkele meters naar achter geschoven.De impact is multiple. Buiten ontstaat een inkomplein waarvan de toegankelijkheid benadrukt wordt door de bestrating identiek te houden aan die van het voetpad. Binnen bezorgen de split levels de oudere bewoners rust na elke halve trapsteek. Doordachte schakelingen vermijden de gedachte aan een instituut, ruime bordessen en korte gangen in warme materialen bevorderen een thuisgevoel.

 

Evenwichtsspel

Spontane integratie: een verrijking en een vermenselijking. In de refter van de school, die huist in het woonzorgcentrum, op het inkomplein en in de gemengde groene zones doen jong en oud samen hun ding.

ZAmpone neemt een loopje met de archetypische kroonlijsten van de buren. Is ouder worden niet het evenwichtsspel tussen traditie en vernieuwing?

De woningen zijn gebouwd volgens de BEN-norm met een maximum aan gezonde materialen.

 

BIM-methodiek

Het OCMW in Tienen was de opdrachtgever die uit de wedstrijd Dethier samen met ZAmpone Architectuur als winnaar koos. Het ontwerp werd door Dethier volledig volgens de BIM-methodiek uitgewerkt. De voordelen van deze werkwijze werden door alle partijen uit de bouwketen enorm geapprecieerd.

Op 8 juni vond de officiële opening van de 30 assistentiewoningen plaats.

Lees hier het nieuwsbericht.

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox