Stabiliteitsingenieur Jan Van Aelst gaan ten volle voor BIM!

  •   10-08-2018
  • Johan Geerts

Jan Van Aelst Stabiliteitsingenieurs heeft de transitie naar een volledige BIM-aanpak ingezet. Ze willen weg van de traditionele mentaliteit waarbij er enkel 3D gewerkt wordt. Ze opteren voor een gezonde mix van 2D-tekenen en BIM. De kwaliteit van hun dossiers blijft de eerste en belangrijkste focus.

Door overname in een stroomversnelling

BIM is de toekomst en de mogelijkheden zijn legio! Die boodschap wil Jan Van Aelst Stabiliteitsingenieurs duidelijk communiceren naar zijn klanten. Maar ook intern gaan ze voluit voor BIM, o.a. tussen stabiliteit en technieken met de collega’s van Macobo.

De visie van Jan Van Aelst en overnemer Macobo zijn gelijklopend wat het maken van toekomstgerichte keuzes vereenvoudigt. En zo is het één en ander in een stroomversnelling geraakt.

Bij Macobo in Tessenderlo en Dubai worden de 3D tekenpakketten Revit en Tekla gebruikt. Bij Jan Van Aelst zijn ze ondertussen ook overtuigd en is de transitie op een pragmatische manier ingezet. De grote kracht van het systeem is dat alle informatie aan dezelfde database gekoppeld is, maar er wordt kritisch gekeken naar de output in de verschillende stappen. Er wordt manueel bijgestuurd waar nodig en er worden extra controlemechanismen ingebouwd.

 

Eigen software MacoStab

"Het programma Navisworks zetten we in om het door ons gecreëerde stabiliteitsmodel af te toetsen met de 3D-modellen van de architect en ingenieurs technieken. Zo detecteren wij voor aanvang der werken eventuele problemen die zouden voorgevallen zijn op de werf zonder deze ‘clashdetetection’. Dan wordt er bijgestuurd in de ontwerpfase met tijds- en kostenbesparingen in uitvoering als gevolg", klinkt het. 

De volgende stap is dat de software MacoStab eigen gemaakt wordt en zo correcte buig- en meetstaten gegenereerd kunnen worden, zodat de aannemer precies weet welke hoeveelheden in de uitvoering vervat zitten. Dit passen ze reeds met groot succes toe bij Macobo.

De transformatie vraagt alleszins organisatie én een open blik!

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox