WYSIWYG: WIENERBERGER presenteert zijn online BIM/Textuur-generator

  •   09-07-2018
  • Johan Geerts

Met BIM combineer je de geometrie van het gebouw en de daaraan gekoppelde relevante data. Die data kunnen directe informatie bevatten – bijvoorbeeld gegevens over het materiaal of de afmetingen - of kunnen secundaire informatie zijn zoals verpakkingsdata, facilitaire specificaties e.d. Bouwmaterialenfabrikanten zien daar meer en meer het nut van in om alle bouwpartners in het BIM-proces de kans te bieden product gebonden informatie te koppelen aan elementen of families. En dit gaat veel verder dan het aanreiken van elementen voor bibliotheken. Wienerberger weet perfect wat hun klanten willen en speelt daar met onder andere hun Textuur-generator op in. Daarmee bieden ze ontwerpers via hun website een handige tool aan om texturen en data aan de gekozen Wienerberger-producten te koppelen.

BIM-modelleren met de gevelstenen en kleiklinkers die in het project worden gebruikt én meteen beschikken over correcte technische en visuele informatie over die keramische producten: het kan met de nieuwe online BIM/Textuur-generator van Wienerberger. Deze slimme tool voor Autodesk REVIT-gebruikers voegt automatisch eigenschappen aan het product toe, textuur inbegrepen.

 

Levensechte visualisaties

De gevelsteen of kleiklinker gerelateerde informatie staat voor een groot deel in de ‘Material Browser’ van het Revit-bestand. Om dat bestand niet onnodig groot te maken is er een URL-link naar de gevelsteen of kleiklinker op de Wienerberger website. Hier vinden ontwerpers alle aanvullende informatie van de Terca gevelsteen of kleiklinker.

De texturen kunnen direct in het 3D-ontwerp geladen worden en leveren dankzij hun grote formaat levensechte visualisaties op. Bovendien kunt u geveltexturen creëren met aangepast metselwerkverband, gewenste voegdikte en voegkleur. Bij de kleiklinkertexturen kunt u kiezen uit diverse legverbanden. Verder kunt u gevelstenen en kleiklinkers mixen tot ‘Brick-mix’ texturen. Aan de Brick-mix is nog geen bijkomende informatie in een Revit-file gelinkt.

 

Inspelen op signalen uit de markt

Rebecca Meuleman, product manager projects bij Wienerberger, is overtuigd van de voordelen van BIM tijdens de opmaak van het model, tijden de werf en ook na de oplevering van het project. Maar ze is er zich ook van bewust dat enkel relevante informatie leidt tot een bruikbaar BIM-model. "BIM is voor iedere partij in het bouwproces anders, het is als fabrikant aan te raden om eerst de signalen uit de markt te verzamelen en te evalueren. De juiste gegevens op een juiste manier koppelen aan materialen is van groot belang om geen overload aan informatie te genereren. Ook is het belangrijk om een correcte vertaalslag te maken van het internationale BIM-project van Wienerberger want elke markt is anders en vraagt specifieke toepassingen. Wienerberger wil een mature BIM-partner zijn en alle vragen van de verschillende bouwpartners via cases te bekijken. En daarbij is het goed om BIM niet enkel te koppelen aan grote projecten. In kleinere projecten zit vaak evenveel potentieel om het BIM’men tot een succes te maken."

Hierbij verwijst Rebecca naar de mogelijkheden om ook bijvoorbeeld fysische, logistieke en energetische gegevens aan materialen te koppelen met de mogelijkheid meetstaten en lastenboeken met deze informatie te genereren.

 

Productzoeksysteem

De BIM/Textuur-generator op de Wienerberger-website vindt u terug via de productzoekmachine voor gevelstenen en kleiklinkers achter het tabblad BIM/Textuur-generator of ook via:

BIM/textuur-generator

BIM/textuur-generator-kleiklinkers

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox