BIMtonic wisselbeker voor Jan Claesen van AZ St.-Maarten in Mechelen

  •   04-07-2018
  • Johan Geerts

In april 2018 ontving Dieter Froyen, hoofd werkvoorbereiding bij Kumpen, uit handen van Stefan Eerlingen (Senior accountmanager Belux KUBUS) het eerste exemplaar van de BIMtonic-wisselbeker. Dit initiatief is in het leven geroepen om mensen die zich actief inzetten voor het gebruik van BIM de aandacht te geven die zij verdienen. Eén van de mooiste nevenopdrachten van de bezitter van de wisselbeker is het aanduiden van zijn opvolger. Dieter Froyen koos voor Jan Claesen, technisch directeur en projectleider nieuwbouw bij AZ Sint-Maarten in Mechelen.

De nieuwe ziekenhuiscampus St.-Maarten in Mechelen wordt algemeen beschouwd al hét BIM-pilootproject in België. Jan Claesen ligt aan de basis voor de bewuste keuze voor BIM voor dit project. Daarom bestempelt Dieter Froyen hem als een BIM-pionier. Maar veel belangrijker is dat ook nu nog het project en de visie van Jan, 10 jaar na de initiële beslissing, steeds even vernieuwend is. En ook daarom vindt hij dat de wisselbeker voor de komende maanden in heel goede handen is.  

 

BIM in de praktijk

Van in het prille begin van het bouwproces werd door Jan BIM naar voor geschoven als de te preferen methodologie om het project aan te sturen en te ondersteunen. En de horizon werd redelijk ver gelegd. Niet enkel het gebouw, ook de installaties, de logistiek en de exploitatie inclusief facility management en onderhoud werden door de BIM-molen gehaald.

"Bij projecten van die omvang is improviseren totaal uit den boze", zegt Jan. "Al te vaak zijn onvoorziene kosten een inherent gevolg van onvoldoende voorbereiding en zicht op de totaliteit. Met een BIM-model bouw je eerst virtueel en dan pas in realiteit. In dat digitale voortraject kan je door middel van clashdetectie enorm veel fouten voorkomen."

Op de vraag of het moeilijk was andere mensen van het nut van BIM te overtuigen, antwoordt Jan: "Om de externe partijen te overtuigen was het nodig sommige projectpartners uit hun comfortzone te halen. Nauw samenwerken bij elke stap en daarover communiceren is heel belangrijk om een BIM-project op kruissnelheid te laten komen. Het heeft ons enige tijd gekost om dit te realiseren maar die tijd werd dubbel en dik terug verdiend in het verdere verloop van het project."

 

Ode aan het team   

Het AZ St.-Maarten ziekenhuis kan zonder twijfel één groot BIM-bouwlabo genoemd worden. En het resultaat is absoluut een project om terecht trots op te zijn. En meer dan zichzelf wil Jan Claesen zijn hele team daarvoor verantwoordelijk stellen. De voordelen waren voor hen van in het begin duidelijk en ook de facilitaire verantwoordelijken zagen meteen het nut van de koppeling van data aan de geometrie van het gebouw in.

Jan is zichtbaar fier op het gebouw en op het gepresteerde werk: "Ik draag deze wisselbeker dan ook op aan het volledige team."

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox