Dieter Froyen (Kumpen) neemt eerste BIMtonic-wisselbeker in ontvangst

  •   10-04-2018
  • Alexandra Carremans
Stefan Eerlingen, Kubus (links), Dieter Froyen, Kumpen (rechts)

“Wat als we een award uitreiken aan personen die zich actief bezighouden met en inzetten voor het gebruik van BIM?” Dieter Froyen, hoofd werkvoorbereiding bouw en BIM-manager bij Kumpen, poneerde het idee en werd door het BIMtonic-redactieteam prompt beloond met de eerste trofee.

Als werkvoorbereider bij Kumpen was Froyen steeds op zoek naar systemen om zijn werk beter uit te voeren en om meer grip te krijgen op projecten. “In 2007 gingen we van start met het programma SketchUp om een beter inzicht te krijgen in de complexe structuur van een project”, vertelt Froyen. “Met de beperkte mogelijkheden van die software probeerden we een zo volledig mogelijke BIM-methodiek in onze projecten te implementeren. In 2014 schoven we BIM naar voren als een strategisch actiepunt.”

BIM-proces

BIM onder de knie krijgen is volgens Froyen een proces dat nooit zal eindigen. Om die stelling kracht bij te zetten, verwijst hij naar een citaat van Socrates. “De enige echte wijsheid is weten dat je niets weet”, aldus Froyen. “Ik zal ook nooit pretenderen dat ik voor de volle honderd procent weet wat BIM inhoudt, het is immers een continu leerproces.”

BIM is in opmars in België, maar er moeten nog heel wat zieltjes gewonnen worden. Froyen: “Het is vooral belangrijk dat er praktische voorbeelden komen die aantonen dat BIM een meerwaarde biedt aan projecten. Met BIM kán je beter samenwerken met alle betrokken stakeholders. BIM is meer dan alleen software, het is geen louter technische oplossing voor alle problemen. Zonder het engagement van alle stakeholders om samen te werken zal deze methodiek immers falen.”

Onder meer voor aanbestedingen werkt Kumpen met BIM. Een strategie die volgens Froyen een duidelijke meerwaarde biedt. “In de calculatiefase verwerven we veel sneller inzicht. We kunnen hoeveelheden afleiden en meetstaten genereren waardoor de calculator op termijn zich meer kan focussen op de essentie: het project bestuderen om tot de meest economische oplossing te komen.”

Toekomst van BIM

Dat BIM aan belang zal blijven winnen in de bouwwereld, staat volgens Froyen buiten kijf. “Bij elk BIM-project dat we bij Kumpen uitvoeren, zijn de ervaringen van de verschillende partijen uiteindelijk eerder positief. Helaas denken veel bedrijven nog steeds dat BIM een kost is waar de eigen organisatie te weinig baat bij heeft. Dat beeld moeten we in de nabije toekomst bijsturen.”

Ook voor het onderwijs is de BIM-evolutie volgens Froyen een hele uitdaging. “BIM evolueert razendsnel waardoor het voor het onderwijs moeilijk is om als instelling een voorloper te zijn op hetgeen op de markt, in onderzoek en in toepassingen gebeurt. Scholen moeten op zoek naar een manier om studenten op een onderzoekende en creatieve manier kennis te laten maken met BIM. En dat gaat verder dan een pure feitenkennis.”

Wisselbeker

Er is veel BIM-competentie aanwezig in België, maar die blijft nog al te vaak onder de radar, vindt Froyen.  “De meerwaarde van BIM en de bijdrage van al de individuele mensen die daarmee bezig zijn, mogen we niet onderschatten. Met deze wisseltrofee kunnen we een schouderklopje geven aan de mensen die dat zeker verdienen.”

Als bedenker van de BIMtonic-wisselbeker mag Froyen het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Stefan Eerlingen, senior accountmanager Belux KUBUS, overhandigde de trofee aan Froyen en bestempelt hem als een ideale eerste winnaar van de wisselbeker. “Noem Dieter gerust een BIM-pionier in Limburg die het openBIM-verhaal naar voren schuift. Door regelmatig boeiende lezingen te geven stimuleert hij andere bedrijven om hun aanpak te veranderen.”

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox