Immohuis Kwaliteitsfonds (ONS), Bilzen

Een casestudy van Mathieu Gijbels
  • 24-01-2017
Immo Kwaliteitsfonds (ONS); © A-Tract Architecture; nv Mathieu Gijbels
Immo Kwaliteitsfonds (ONS); © A-Tract Architecture; nv Mathieu Gijbels
Immo Kwaliteitsfonds (ONS); © A-Tract Architecture; nv Mathieu Gijbels

Het kantoor van ONS, met een totale oppervlakte van 1.600 m², is een absolute eyecatcher in Bilzen. ONS beschikt over een ultramodern kantoorgebouw waarin optimaal de beschikbare ruimte benut wordt. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?
Mathieu Gijbels fungeerde als hoofdaannemer voor het project ONS. Samen met A-Tract Architecture werd gekeken naar de best mogelijke oplossingen en dit in samenwerking met partners die doorheen het bouwproces hun kennis en kwaliteiten hebben laten blijken:
Korlam voor de houten liggers, Dupac voor de houten wanden; Imtech voor de technieken.  

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?
De belangrijkste onderdelen toegepast in het BIM-model voor ONS zijn de ruwbouwdelen, een gedeelte van de HVAC-installatie en de afwerking.
Niet opgenomen in het model waren de elektriciteitswerken en de buitenaanleg.

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?
Mathieu Gijbels koos voor BIM omdat samenwerking tussen verschillende partijen belangrijk is en deze samenwerking in de praktijk moest worden toegepast. Bovendien was het belangrijk om al in calculatiefase een inzicht te kunnen krijgen in de juiste hoeveelheden en meetstaten voor dit project.
Voor de niet-bouwkundige klant gaf BIM tijdens het virtuele bouwproces al een begrijpelijk inzicht in het project en in hoe het project tot stand kwam. 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?
Ondanks het feit dat dit het eerste grote project was dat we geheel in BIM bouwden, is alles erg vlot verlopen.
Dit was tevens voor de onderaannemer technieken zijn eerste BIM-project waardoor niet alle wijzigingen die gedurende uitvoering nog door de klant zijn gevraagd ook verwerkt konden worden in het BIM-model.
Om dit toch zo correct mogelijk te kunnen meten gebeurde er achteraf met een pointcloud een scanning van het gebouw. Op deze manier werden de technieken die tijdens het bouwproces doorgevoerd werden, maar initieel niet in het model geregistreerd waren, toch nog in het BIM-model opgenomen.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

BIM was een zeer belangrijk onderdeel voor de beheersing van het budget. De verwerking  van de complexiteit van het gebouw tot een inzichtelijk plan werden door het BIM-model vergemakkelijkt. Op deze manier was het mogelijk om clashdetectie in een vroege fase van het project uit te voeren en in een direct bruikbaar as-builtdossier in te calculeren. 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen? 

We staan al heel ver, maar er blijft ruimte voor verbetering. BIM leert ons dat het van groot belang is om vanaf het begin goede afspraken te maken met de samenwerkende partners.
We leerden ook dat de markt nog niet helemaal klaar is voor BIM, er is nog ruimte voor verbetering.
Het doet ons ook beseffen dat we als Limburgs bouwbedrijf toch wel redelijk ver staan in onze bouwprocessen.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

Immo Kwaliteitsfonds vzw

Locatie

BILZEN

Ontwerp

A-Tract Architecture

Betrokken studiebureaus

Mathieu Gijbels (intern)

Gebruikte software

AutoCad
Revit