Oude Vaert

Een casestudy van SCIA
  • 05-11-2018

Het woonproject omvat 35 appartementen met een, twee of drie slaapkamers en een parkeergarage, met zicht op het Blauwtorenplein in de historische Tabakvest in Antwerpen. Het gelijkvloers biedt plaats aan drie commerciële ruimtes. Ondergronds bevinden zich twee bouwlagen voor de parkeergarage en de fietsenberging.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

Het studiebureau was de drijvende kracht, in samenspraak met de architect. De communicatie verliep via BIM en de beslissingen werden genomen op basis van het driedimensionale BIM-model.

 

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?

SCIA Engineer werd gebruikt om alle bouwkundige elementen te berekenen, zoals vloerplaten, betonnen en stalen liggers, betonnen wanden en kolommen en de fundering. Het volledige gebouw werd vervolgens gemodelleerd in 3D met behulp van Allplan. De uitwisseling tussen beide gebeurde via IFC.

 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

In samenspraak met de architect koos het studiebureau voor een BIM-aanpak vanwege de complexiteit van het project, zoals de complexe geometrie van de kelder. Allplan Engineering was gebruikt om de juiste planning- en wapeningsdocumenten te creëren. De sterke uitwisselingsmogelijkheid tussen SCIA Engineer en Allplan was eveneens doorslaggevend.

 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Deze ontwerpmethodiek bracht in een vroeg stadium conflicten aan het licht tussen architecturale en constructieve ontwerpen. Na het maken van de benodigde constructieve en architecturale aanpassingen werd de wapening gemodelleerd in Allplan Engineering.

 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

Gezien de beperkingen van een 2D model konden de conflicten of de te kleine vrije ruimtes in de doorritten naar de onderliggende niveaus en de circulatiepaden zeer moeilijk worden vermeden. Zonder het 3D-model hadden deze waarschijnlijk niet opgemerkt geweest, waardoor het gebruik van de ondergrondse parkeergarage in het gedrang zou zijn gekomen.

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

Uit dit project leerden we vooral dat het uitwisselen en het controleren van de verschillende modellen in het geval van complexere structuren een meerwaarde biedt voor het vroegtijdig detecteren van mogelijke conflicten of fouten in het ontwerp.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

DCA nv

Locatie

ANTWERPEN

Ontwerp

m² architecten

Betrokken studiebureaus

Studie10 Ingenieursbureau

Gebruikte software

SCIA Engineer
Allplan Engineering