Bouwcampus

Een casestudy van Mathieu Gijbels
  • 31-10-2018
Mathieu Gijbels
Mathieu Gijbels

Het nieuwe, energieactieve ‘huis der aannemers’ etaleert de technologische vooruitgang in de Limburgse bouwsector en getuigt van de meerwaarde van BIM. Dit nieuwe visitekaartje, vol innovatieve en toekomstgerichte toepassingen, biedt onder meer plaats aan een open atrium, een opdeelbare polyvalente zaal, opleidingslokalen en een webinarlokaal.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

De samenwerking gebeurde in een Design & Build-bouwteam met volgende partijen: AEW, Geert De bruyn, HVC architecten cvba, Imtech Belgium nv, nv Mathieu Gijbels, PS Survey bvba, Toletto en Van De Kreeke nv.

 

Voor welke onderdelen werd BIM toegepast?

Beton, staal, architectuur, engineering (stabiliteitsstudie), technieken (elektriciteit + ventilatie + sanitair + centrale verwarming), grondverzet, riolering, LEAN-planning. 

 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

De opdrachtgever wilde het innovatieve karakter van de bouwsector in Limburg niet enkel in het ‘gebouwde resultaat’, maar ook in het proces ernaartoe gestalte geven. Dit resulteerde in een doelbewust eisenpakket voor de kandiderende consortia: een doorgedreven Design & Build-aanpak waarin BIM en LEAN beslissende voorwaarden waren.

 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Samen met alle partners werd er een gemeenschappelijke LEAN-planning opgemaakt. Daarna is het bouwteam van start gegaan met de uitwerking van het BIM-model. Alle data zijn up-to-date gehouden op een extern portaal. Na verloop van tijd zijn de modellen/tekeningen van onder andere de technieken toegevoegd aan het interne BIM-model en werd er een clashcontrole uitgevoerd. Zo konden de conflicten tussen de verschillende modellen al in de voorbereidingsfase opgelost worden. Het aanhouden van de LEAN-planning was niet evident.

 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

Een BIM-model maken is virtueel bouwen. Met clashdetectie worden conflicten op voorhand gedetecteerd en opgelost. Bovendien ziet de klant in elk stadium van het project het resultaat. Virtueel wordt reëel. De foutenlast wordt beperkt, en de kosten zijn beter onder controle. Verrassingen zijn uit den boze, zodat de planning strikt kan worden aangehouden.

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

  • De voornaamste BIM-uitdaging schuilt in het tijdig aanleveren/ontvangen van alle data. Deze uitdaging gingen we graag aan:
  • De klant ziet wat hij krijgt (virtueel bouwen)
  • Materialen / bestellingen uit het BIM-model genereren
  • Clashdetectie tussen verschillende modellen
  • Werken in bouwteam/projectteam/BIM-team heeft enorme voordelen qua snelheid, reductie van de foutenlast, kostenbeheer en planning

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

Confederatie Bouw Limburg

Locatie

DIEPENBEEK

Ontwerp

HVC architecten

Betrokken studiebureaus

Studiebureau Van de Kreeke
Technieken AEW
Ingenieur Geert De bruyn

Gebruikte software

Revit Architecture
TEKLA structures
SCIA Engineering
Autodesk Navesworks