Slachthuis Sus Campiniae, Oevel

Een casestudy van d-Concrete!
  • 24-01-2017
Sus Campiniae; © architect: B-Built; beeld: ©CRH-SCB
Sus Campiniae; © architect: B-Built; beeld: ©CRH-SCB
Sus Campiniae; © architect: B-Built; beeld: ©CRH-SCB

Het Project Sus Campiniae is een slachthuis, ontworpen voor een capaciteit van 8000 varkens per dag. Het moet voldoen aan de strengste normen voor gebouwen voor de voedingsindustrie, niet alleen voor Europa, maar ook voor export naar de rest van de wereld. Hierdoor vereist elk detail speciale aandacht.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?
Intern is de betonstructuur door d-CONCRETE! uitgewerkt in een closed BIM-formatie met de merken Ergon, Prefaco en Schelfhout. Extern was er een open BIM-samenwerking met onze klant B-Built die algemene aannemer was.

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?
In dit project werd letterlijk elk onderdeel in BIM uitgewerkt: de volledige betonstructuur, uitgebreide secundaire staalstructuren, alle techniekinstallaties, …

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?
Er was nooit een officiële beslissing om met BIM te werken. Het was eerder een natuurlijk proces, aangezien iedereen het makkelijk vond om informatie via IFC uit te wisselen.

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten? 

Het BIM-proces verliep uitermate vlot. De reden hiervoor is volgens mij dat het op een natuurlijke manier tot stand is gekomen, zonder dat het moest afgedwongen worden. Niemand had het gevoel dat hem een zekere werkwijze werd opgedrongen.
Bij CRH lag de lead van het project bij d-CONCRETE! die het 3D model (vorm + verbindingen) uitwerkte en coördineerde met B-Built. De andere CRH-merken hebben het model verder gedetailleerd,  wapening toegevoegd en productieplannen opgemaakt. De externe coördinatie lag uiteraard bij B-Built, waar ons model over dat van de andere onderaannemers werd geschoven.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde? 

Hoewel de betonnen structuur - die op een recordtijd moest neergezet worden - immens groot was, was dit nog niets vergeleken met het machinepark dat er nadien in moest komen. Eigenlijk is het gebouw maar een omhulsel voor de technische installaties. Reden te meer waarom het gebouw helemaal moest aangepast zijn voor deze technieken. Honderden openingen in vloeren en wanden moesten last minute op de juiste plaats voorzien worden. Alle partijen waren zich er ten volle van bewust dat een 3D-model de enige mogelijkheid was om alles feilloos te laten verlopen. Soms gingen IFC-modellen meermaals per dag heen en weer.

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?
Voor mij moet BIM zo natuurlijk mogelijk tot stand komen. Een BIM-protocol moet voor iedereen zoveel mogelijk aanvoelen als een beschrijving van de workflow die ze op dit ogenblik al hebben. Indien dit op cruciale punten afwijkt, gaan partijen zich benadeeld voelen en niet optimaal meewerken.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

B-Built

Locatie

Oevel

Ontwerp

Bessels

Betrokken studiebureaus

Van de Laer

Gebruikte software

Tekla Structures